Uz stihove Tina Ujevića – “Za let si dušo stvorena…” otvoren 27. Festival glumca

Vukovar, 05. rujna 2020.

U Hrvatskom domu u Vukovaru, sinoć su 27. Festival glumca zajednički proglasili otvorenim vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović. Zbog aktualne epidemiološke situacije, predstave u kazališnim dvoranama Vukovara, Vinkovaca, Županje, Iloka i Otoka izvodit će se pred smanjenim brojem gledatelja zbog propisanih epidemioloških mjera.

U narednih osam dana slavit će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji glumačka umjetnost i glumačko postojanje kroz izvedbe 13 predstava koje dolaze iz Zagreba, Splita, Zadra, Velike Gorice, Vinkovaca, Varaždina i Osijeka, a koje je od 63 prijavljene predstave iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije odabrao ovogodišnji izbornik Nedim Prohić. Predstave će pratiti i o najboljima odlučiti ocjenjivački sud kojega čine umirovljena glumica i nacionalna prvakinja HNK Zagreb Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović. Oni su već sinoć imali prvi radni zadatak – pogledati izvrsnu komediju DEKORATER Kazališta Lectirum iz Zagreba u izvedbi Ksenije Pajić, Ana-Marije Percaić i Gorana Grgića. Redateljica predstave je Nina Kleflin.

Festival glumca je nemoguće zamisliti bez glumca – domaćina, a ta čast ove je godine pripala umirovljenom glumcu i dugogodišnjem ravnatelju ZGK Komedija – Niki Pavloviću. Njegov dan proslavit ćemo u srijedu 9. rujna. Svečanom otvorenju Festivala u Hrvatskom domu nazočila je i izaslanica i posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, a u ime ovogodišnjega grada domaćina festivala Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić. Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo istaknuo je: „Festival će se održati suzdržano u svemu osim u kazališnoj umjetnost, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena unutar Vukovarsko-srijemske županije“.

I kako kazališnih predstava ne bi bilo bez glumaca, ali i publike zahvaljujemo vjernoj publici VSŽ koja živi s Festivalom glumca; želimo vam puno vrhunskih kazališnih doživljaja i dobru zabavu uz riječi predsjednice HDDU-a Perice Martinović: „Vjerujem da su kazališne daske još uvijek jedna nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa. Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ jer teatar je – riječ!“

Konferencija za medije 27. Festivala glumca – Kazališna kavana Kavkaz, Zagreb

Na konferenciji za medije 27. Festivala glumca održane u kazališnoj kavani Kavkaz u Zagrebu,
predstavljene su izabrane predstave, najavljeni su popratni programi te raspored predstava i članovi ocjenjivačkog suda.
Ovogodišnji, 27. po redu, Festival glumca održat će se od 5. do 13. rujna u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije:
Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji, a ovogodišnji grad domaćin Festivala je Grad Vukovar.

Na programu će biti 14 kazališnih predstava, koje je izabrao ovogodišnji izbornik 27. Festivala glumca, glumac i član zagrebačkog Gradskog kazališta “Komedija” Nedim Prohić, a domaćin festivala ove godine je umirovljeni glumac i ravnatelj Gradskog kazališta “Komedija”, Niko Pavlović.

Članovi ocjenjivačkog suda koji će pratiti predstave i na kraju festivala proglasiti te nagraditi najbolje: glumice i glumce kao i predstave, biti će: umirovljena glumica, nacionalna prvakinja HNK-a u Zagrebu Branka Cvitković, ak.glumac, član drame HNK u Splitu Pere Eranović, te prvak drame HNK u Osijeku i izv. Prof. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Vjekoslav Janković.

Organizatori Festivala glumca su Umjetnička agencija Asser Savus te Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, uz potporu Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije te 5 gradova županije.
Svečanost otvorenja biti će u subotu, 5. rujna, u 18:00 sati u Hrvatskom domu u Vukovaru, a nakon svečanog programa otvorenja, Festival će započeti komedijom “Dekorater” Kazališta Lecirum iz Zagreba.
Konferenciji za medije nazočila je pročelnica za turizam i kulturu Marija Budimir.

Izabrane predstave za 27. festivala glumca

Vukovar, Vinkovci, Otok, Županja, Ilok
(od 5. do 13. rujna 2020.)

1. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU
A. P. Čehov „TRI SESTRE“ autorski projekt Bobe Jelčića

2. SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, Zagreb
Una Vizek „JA OD JUTRA NISAM STAO“ u režiji Nane Šojlev

3. KAZALIŠTE MORUZGVA, Zagreb i SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH, Zagreb
Ivan Leo Lemo „CABARET PREKO VEZE“ u režiji Ivana Lea Leme

4. KUNSTEATAR i UO PUNCTUM, Zagreb
Autorski projekt„FLEX“ u režiji Ivana Penovića

5. KAZALIŠTE LECTIRUM, Zagreb
Donald Churchill„DEKORATER“ u režiji Nine Kleflin

6.PUČKO OTVORENO UČILIŠTE VELIKAGORICA, GRADSKO KAZALIŠTE – SCENA „GORICA“
Bratislav Dimitrov „(DIS)FUNKCIJA GLAVE“ u režiji Ivana Lea Leme

7. LHRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
Cristina Clemente i Marc Angelet„LAPONIJA“u režiji Nenni Delmestre

8. GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA, Split u koprodukciji s UMJETNIČKOM AKADEMIJOM U SPLITU
Ana Marija Veselčić „DOMAŠI“ u režijiAne Marije Veselčić

9. HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE u Varaždinu
Anonimus„ČINI BARONA TAMBURLANA“u režiji Krešimira Dolenčića

10. UDRUGA ZA KULTURU I UMJETNOST DRAMA PLUS u koprodukciji s HRVATSKIM NARODNIM KAZALIŠTEM ZADAR u sklopu 25. ZADARSKOG KAZALIŠNOG LJETA
Nikolaj Vasiljevič Gogolj „KABANICA“ u režiji Vinka Radovčića

11. GRADSKO KAZALIŠTE JOZA IVAKIĆ Vinkovci
Ivana Šojat„ŠTAJGA“ u režiji Jasmina Novljakovića

12. GRADSKO KAZALIŠTE „ŽAR PTICA“, Zagreb
Predstava za djecu i mlade – Dina Vukelić „AKO KAŽEŠ, GOTOV SI“ u režiji Krešimira Dolenčića

13. KAZALIŠTE MALA SCENA, Zagreb
Predstava za djecu i mlade – Marina Pejnović, Paško Vukasović, Matija Šakoronja „HULIGAN“ u režiji Paška Vukasovića

Izbornik 27. Festivala glumca
Nedim Prohić, ak. glumac

27. FESTIVAL GLUMCA

FESTIVAL GLUMCA U VRIJEME KORONE

Slijedom odgode Festivala koji se trebao održati u svibnju, Festival će se, sukladno epidemiološkim uvjetima, održati od 5. do 13. rujna 2020.g. u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije.

Ovogodišnji grad domaćin je grad Vukovar.

Share This