Riječ izbornice Mirele Brakalo-Popović

Dobro jutro, draga obitelji!

Jutro koje zrakama sunca nagovješćuje svu ljepotu života. Života koji svojom korjenitom nesigurnošću pokazuje da je na tom putovanju nemoguće priželjkivati sigurno pribježište. Jutro koje obasjava ovo vrijeme u kojem nas ne odgajaju nego, prije rekla bih, uzgajaju. Ogoljeni smo i poniženi u ovoj komercijalizaciji svakoga segmenta života. Kao da smo izgubili svoje mjesto u protjecanju vremena i time postali potpuno ovisni o društvenom. Tim više vam želim reći koliko mi svi značite, vi, vaša djela, vaša umjetnost, vaša vrsnost, vaša radost, vaša tuga, vaša strast.

Pogledavši sve prijavljene predstave što uživo, što na DVD-ima, odabrala sam, po mom sudu, 15 najboljih predstava za odrasle i 2 za djecu. Neke predstave nisu uvrštene zbog tehničkih zahtjevnosti i/ili prostornih nemogućnosti igranja. Kod prijavljivanja predstava sva kazališta ili grupe bi trebali ubuduće voditi računa o tome.

Cijela Hrvatska će biti zastupljena, po vrsnosti odabira teme kojom se bavi, po glumi kojom uprizoruje, vještinama kojima se pri tomu služi.

Ne bih dalje razglabala, jer to nije moja zadaća. Jedino bih završila vapajem: slušajmo se, poštujmo se, veselimo se, dišimo slobodno i mazimo naš jezik i naše oružje, a to je riječ što govori sve: i rađanje, i umiranje, i trajanje.


Srdačno,
Mirela Brekalo-Popović Izbornica 26. festivala glumca